Blog

Spektakularna Turska

Spektakularna Turska

Turska je jedna od neverovatnih zemalja, spoj prirodnih retkosti i suprotnsoti, raskoši i skromnosti, spoj Orjenta i Mediterana, i svaki put kad je posetite, iznenadiće vas nečim novim.

Ako ste mislili da smo pogrešili u nizu navođenja asocijacija, da su lala i višnja zalutale u niz izmedju Bali Bega i nargila, otkrićemo vam da:

Zabluda je da je Holandija svetu podarila te prelepe cvetove jarkih boja, bila je to upravo Turska!
Prve lukovice lala je flamanski ambasador sa dvora Sulejmana Veličanstvenog u 16. veku odneo u Holandiju!
Lala je važila za simbol prestiža i bogatstva, šireći se potom čitavom Evropom izazivajući potpunu pomamu, i dugo godina prodavala po basnoslovnim cenama.
Osim toga, iz Turske su nam došle i višnje, na primer.

Ako ste se upoznali i sa Azijskom i sa Evropskom stranom Istanbula, predlažemo vam da s jednog kontinenta na drugi pređete podzemnim putem! Više od stotinu godina nakon što je sultan sanjao o železnici ispod Bosfora, Turska je otvorila Maramaj liniju metroa 2013. godine.

Leonardo da Vinči je 1503. godine imao gotove planove za gradnju mosta preko Bosfora, ali u to vreme nije bilo moguće tehnički ih sprovesti u delo. Danas na Bosforu postoje tri viseća mosta i dva podvodna tunela, koji povezuju saobraćaj između dva kontinenta.

Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine je najduža reč u turskom jeziku i ima 70 slova!!! U slobodnom prevodu značenje bi biloi “deluje kao da ste od onih koje nećemo moći da naučimo da stvaraju neuspešne.”

U Turskoj se nalazi 15 lokacija svetske baštine. Ove jeseni i proleća želimo da vam predstavimo Nacionalni park Goreme i stene Kapadokije, koje zaista oduzimaju dah!
Ne brinite, svi naši aranžmani su individualani, poslasci su sigurni, i pridržavamo se svih preventivnih mera vezano sa COVID 19!

Related Articles

Festival svetla na Kalemegdanu

Festival svetla na Kalemegdanu

Sajam turizma u Madridu

Sajam turizma u Madridu