Glob Metropoliten Tours - Metropole - City Breaks

Budimpešta

Rezervišite hotel, transfer ili izlete na glob@metropoliten.com
Opis

Budimpešta 'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prestolnica Ugarskog kraljevstva. Predivna u svako doba godine, mesto je koje se treba videti. Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu celinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Na budimsku stranu najlakše je doći zičarom (Budavári Sikló), koja vas dovede na Várhegy, deo grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gde se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palata. S njegovog vidikovca imat ćete i pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani most (Széchenyi Lánchíd). U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva (Mátyás-templom), koja je poznata kao mesto krunisanja carice Sisi za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava (Halászbástya), predivan kompleks sa sedam belih tornjeva koji simbolizuju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta. Zgrada parlamenta je sedište vlade republike Mađarske. Građena je od 1885. do 1904. godine (otvorena zvanično 1896. u čast hiljadugodišnjice zemlje) i danas predstavlja jedan od nalepših spomenika gotskog stila u Budimpešti. Parlament je visok 96 metara (simbolično zbog godišnjice osnivanja i godine otvaranja) i predstavlja jednu od dve najviše građevine u gradu. S obzirom da mađarska vlada koristi manji deo zgrade, ostatak je otvoren za turističke obilaske. Prelepo ukrašen kako enterijer tako i eksterijer zgrade pruža uzbudljiv doživljaj posetiocima. Statue istorijskih ličnosti, freske, vitraži, samo su neke od znamenitosti koje čine deo Parlamenta. U glavnoj hali je izložena za posetioce Sveta kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske. U Pešti se nalaze i brojni religijski hramovi, ali i kulturne institucije, poput muzeja ili opere. Tu se nalazi katedrala, odnosno bazilika Sv. Stevana (Szent István), u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio na hrišćanstvo. Nekoliko ulica dalje možete posetito i najveću sinagogu u Europi (Dohány utcai Zsinagóga), kao i Trg heroja (Hősök tere), mesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

Shopping u Budimpešti
Najprometnija shopping ulica je Váci utca .U Budimpešti možete pronaći velik broj autentičnih mađarskih suvenira, a vrlo su brojni oni od porcelana. Česte su male prodavnice , koje prodaju takve proizvode, a velik broj njih je smešten u uličicama koje okružuju ulicu Váci.
Zatvorena pijaca u Budimpešti je odlično mesto ne samo za kupovinu, gde imate sve što poželite od hrane, već i za ručak u finom restoranu. Jedna od najlepših zgrada u gradu je Centralna tržna dvorana koja se nalazi u Pešti, na Fővám trgu. Na prvom spratu je hrana, a na drugom razne mađarske rukotvorine koje mogu biti idealan souvenir. U podrumu se nalazi moderan supermarket. Najveći shopping centar je Arena Plaza (www.arenaplaza.hu) nalazi se odmah pokraj železničke stanice Keleti . Unutar centra nalazi se više od 200 prodavnica svih vrsta robe.