Glob Metropoliten Tours - Metropole - City Breaks

Milano

Rezervišite hotel, transfer ili izlete na glob@metropoliten.com
Opis

Grad mode, dizajna, umetnosti, izvanrednih građevina prošlosti. Grad svetske slave manekenki i modela, velikih brendova, metropola mogućnosti, nacionalnih razlika, pojam ludila i brzine, gužve u saobraćaju. Lavirint kaldrme, zgusnutih barova, kafeterija, đelaterija (sladoledžinica) kultno je mesto za okupljanje studenata akademije Brera ili akademije lepih umetnosti. Umetnička galerija Brera, kao prva kolekcija radova najpoznatijih italijanskih slikara, dnevno okuplja vise stotine turista. Ovaj deo tradicionalnog Milana je preporučljiv za upoznavanje grada kroz umetnost i istoriju, a ako posetite neku od galerija, ljubazni kustos će vam objasniti značaj Pallazze Brera i njenu simboličnost.Milano je drugi grad po veličini u Italiji, a najveći grad regije Lombardija. Sam grad ima više od milion stanovnika, a celokupna milanska opština broji 7 miliona. Kaže se da ime grada vodi poreklo od engleske reci Milliner (modist, modistkinja), pa nije ni čudo što je Lombardijska metropola jedan od svetskih modnih, finansijskih i komercijalnih centara. Najveća atrakcija i simbol Milana je Piazza (trg) Duomo. Pogled na Duomo prekida svaku misao na nacionalne razlike i previranja. Čitav plan Milana diktiran je odnosom prema katedrali, jer ulice ili vode prema Duomu ili ga okružuju. Iako je gradnja počela još 1386 godine, i kroz godine više puta renovirana, katedrala još uvek nije završena, jer i danas postoje komadi kamenja, koji nisu pretvoreni u skulpture. Više stotina turista svakodnevno posećuje ovu građevinu, a piazza (trg) ispred Duoma i ulice koje ga okružuju deo je grada koji uvek živi bez obzira na godišnje doba, ili smenu dana i noći. Nedaleko od piazze, nalazi se Galleria Vittorio Emanuele - najstariji svetski šoping centar u kome se nalaze radnje italijanskih kreatora i njihova bogata ponuda. U danima milanske mode“ Milan fashion week”, koji se održava dva puta godišnje, grad se transformiše u veliki modnu pistu. Skup svetskih dizajnera i manekena, skoncentrisan je u najpoznatijim ulicama mode (Via Montenapoleone, Manzoni, Spiga ili Borgospesso).

“Duomo" (Katedrala)
Impozantna Duomo, najveća gotska katedrala na svetu, smeštena je na istoimenom trgu. Njena konstrukcija je počela 1386. godine, nastavila se sporadično pod Napoleonovim naređenjima a kompletirana je 1809. godine. Njena veličanstvena kreacija sadrži oko 3.400 statua, 135 vrhova i siljaka i 96 ukrasa . Katedralu je najbolje obići u vreme pune sunčeve svetlosti kada je unutrašnjost obasjana raznobojnim vitražima. Katedrala ima pet krila krstastog oblika sa ukupno 40.000 sedišta. U katedrali se mogu videti ostaci grobnice Djakomo Medicija koji potiču još iz 16. veka, kao i podzemna grobnica, koja leži u srcu katedrale, najvećeg i najvažnijeg njenog dobrotvora, Svetog Carlsa Boromea. Svake godine u maju i septembru zakivci sa Hristovog krsta se prikazuju poštovaocima, dok ih biskup izdiže sa svog počivališta. Na trgu Duomo se nalazi i Palata Reale, muzej del Duomo, gde su izloženi dragoceni eksponati iz same Katedrale, kao i Muzej umetnosti Contomporanea, koji sadrži kolekciju Italijanske futurističke umetnosti.

Teatar Muzej la Skala
Ova svetski najpoznatija opera je smeštena na ostacima crkve Santa Marija ala Skala, svojoj imenjakinji. Muzej obezbeđuje obilje uspomena iz kuće opere, posvećene omiljenim nacionalnim kompozitorima i izvođačima - Rosinija, Pučinija i Toskanija. Dva hola su posvećena samom Verdiju i sadrže uspomene kao što je spinet na kome je učio da svira, ručno pisane beleške kao i dirigentski štap, koji mu je dodeljen nakon što je prihvaćena Aida.

Santa Maria della Grazia
Smeštena pored crkve, u bivšoj manastirskoj trpezariji u kojoj se nalazi poznata slika Leonarda da Vinčijeva – Poslednja večera. Freska prikazuje momenat Hristovog otkrivanja izdaje. Juda kruži na desnoj strani slike sa svojim rukama položenim na kovčeg sa srebrom. Postolje je u dnu slike, ostavljajući ostatak punom pogledu. Kontraverzija je izbila na videlo kada je uklonjeno ležiste u korektivnom preslikavanju koje je kompletirano u 18. i 19. veku. Slika je bila izložena brojnim raspravama i debatama, izbegla bombardovanje u toku drugog svetskog rata, kada je uništen krov trpezarije.

Muzej Poldi Pezzoli
Muzej sadrži spektakularnu privatnu kolekciju remek dela koju je ostavio gradu u nasleđe Poldi Pezoli 1879. godine. Slika Antonija Polaiola “Portret dame”, je postao simbol posebnog milanskog stila i elegancije i prikazuje profil elegantne žene. Ostale poznate slike uključuju "Devicu i dete" od Andrea Mantenja, Belinijev "Ecco Homo", Frančeskovog "Svetog Nikolu" i Guardijevu "Sivu Lagunu".

Muzej Istorije Umetnosti Sforzesco Tvrđave
Izgrađena u 15. veku , jedna je od najistaknutijih spomenika u Milanu. Restaurirana je nakon bombardovanja 1943. godine. Unutrašnjost tvrđave i malo dvorište sadrže tri muzeja, od kojih je najistaknutiji Muzej istorije umetnosti. U okviru njegove kolekcije skulptura izdvaja se poznata "Pieta Rondanini", Mikelanđelovo poslednje delo. Galerija slika sadrži slike Montenja, Belinija, da Vinčija i fra Filipo Lipija. U okviru bedema tvrđave se nalaze Muzej primenjene umetnosti i Arheološki muzej.

Galerija Moderne Umetnosti
Smeštena u zgradi koju je nekada korišćena kao Napoleonova letnja palata i koju je osvojio poznati državnik i Žozefina između 1805. i 1814. godine. Danas je poznata po svojoj kolekciji moderne umetnosti sa radovima Pikasa, Matisa, Renoara, Gogena i Sezana.
Podalje od istorijskog Duoma, južno od centra grada, nalazi se kvart Chiesa Rossa (Kieza Rosa) – smešten između Porta Ticinese (Tićineze), Porta Genova (Đenova), kanala, i art dekoa u ulici Via Giovanni de Cermenate (Via Đovani de Ćermenate). Tu su nekada živeli radnici zaposleni u fabrikama, a danas na ovom mestu mladi dizajneri osmišljavaju oblike budućnosti.

Super Studio
Pre dvadeset šest godina, italijanski modni fotograf Fabrizio Ferri i izdavač modnog magazina Flavio Lucchini odlučili su da napuštene fabrike i magacine iza ulice Via Tortona pretvore u mesto gde će obučavati mlade fotografe u usponu. “Profil celog ovog područja je promenjen zahvaljujući njihovoj inicijativi, a dok se oni nisu pojavili ceo kvart je bio jedno obično industrijsko predgrađe,” kaže Spada. Ferri i Lucchini su tokom devedesetih otvorili 19 studija. Ubrzo zatim, Armani je nekadašnju zgradu kompanije Nestle pretvorio u sedište svoje firme, a projekat je izveo japanski arhitekta Tadao Andoa. Danas firma Super Studio ima neke od najboljih foto studija na svetu. Celo područje je zadržalo nekadašnji industrijski i zanatlijski duh 20. veka.
•Via-Forcella,13-17;www.superstudiogroup.com.

Forma
Otvoren par godina u napuštenoj garaži za tramvaje, ovaj međunarodni centar za fotografiju je prvi takve vrste u Milanu u kojem postoji štamparska laboratorija, izložbeni prostor, škola, knjižara, i restoran. “Smeštena na nekadašnjem groblju, Forma ima specifičnu atmosferu, i puna je studenata umetnosti".
•Piazza-Tito-Lucrezio-Caro,1,www.formafoto.it;

Café-Divan
Nudi sveže ispečene brioše, panini i supu, koje će vas napuniti energijom dok besplatno surfujete internetom, okruženi crnim kandelabrima i belom štukaturom, crnim lakiranim stolovima i gigantskim belim sofama. “Kafe možda nekome izgleda ekstremno uglađen, ali atmosfera je veoma opuštena”. Nije stvar samo u dekoru. Ljudi posećuju ovaj kafe zbog njihove hrane koja je izuzetno sveža i priprema se na licu mesta.”
•Via-Vigevano,33;-www.cafedivan.it.

MercatoComunale
Čuvena pokrivena pijaca je čudo, mesto gde stare meštanke razmenjuju recepte s piljarima iz Južne Amerike. Pijaca je otvorena od ponedeljka do subote, i predstavlja aromatično mesto susreta Milanežana svih godišta – odmah pored kanala kod Porta Ticinese.
•Piazza-XXIV-Maggio.

LeTrottoir
Ova 400 godina stara stražarnica, gde su posetioci nekada morali da plate da bi ušli u grad, danas je mesto gde se preko vikenda živa muzika čuje do duboko u noć. Nalazi se na sred trga Piazza XXIV Maggio, zauzima tri nivoa i ostavlja utisak pećine sa mnoštvom prostorija povezanim uskim hodnicima. Za dnevnu kafu postoji udobna terasa. Le Trottoir organizuje kulturne događaje tokom cele godine.
•Piazza-XXIV-Maggio,1;www.letrottoir.it.

Kanali La Darsena
Kanali daju Milanu šarm i toplinu koji mu možda na prvi pogled nedostaju, naročito za turiste koji dolaze prvi put. Projektovao ih je Leonardo da Vinči, zatim su ih 1920ih redizajnirali Musolinijevi arhitekti, a danas oni predstavljaju svojevrstan predah od mahnitog tempa života u Milanu. Načičkani umetničkim galerijama, kafeima i barovima, Naviglio (Naviljo) Grande i Naviglio Pavese su čuveni i po splavovima-restoranima i mini krstarenjima
•www.naviglilombardi.it.

Gelateria di Ripadi - Porta Ticinese
Zidovi ove kompaktne i stare prodavnice sladoleda prekriveni su kredencima od drveta i stakla u kojima je poređano nekoliko stotina korneta. Nalazi se na uglu ulice Via Gorizia i gleda na Naviglio Grande, a ispred ulaza ima drvenu klupu s pogledom na kanal.
•Ripadi-PortaTicinese,1;

Fondazione Arnaldo Pomodoro
Milanski odgovor na londonski muzej savremene umetnosti Tate (Tejt) Modern, nosi ime poznatog italijanskog skulptora Arnlada Pomodora. Muzej je otvoren u septembru 2005, a posvećen je pre svegaskulpturi.
• Via Andrea Solari, 35; fondazionearnaldopomodoro.it.

Il Libraccio
Sa neprekidnim popustom od 50%, Il Libraccio nudi odličan izbor knjiga. Odeljak sa knjigama o umetnosti i arhitekturi broji preko 5.000 naslova, uključujući i knjige malih izdavača. Diskretno prelistavanjeknjigasetoleriše.
•Naviglio Grande, 2 i Via Corsico, 9; www.libraccio.it

Villa Necchi
Nalazi se izvan granica kvarta Chiesa Rossa. Vila je sagrađenau periodu od 1932. i 1935, a projektovao ju je milanski arhitekta Piero Portaluppi. U vili se može saznati priča o bogatoj porodici koja je, nakon povratka u vilu po završetku rata, odlučila da je ulepša neorenesansnim i rokoko dodacima. Crno kupatilo u gostinskom delu vile, batlerska čajdžinica u art deko stilu, uramljene slike potpisanih članova evropskih dinastija, koji su kao prijatelji vlasnika odsedali u ovoj vili su neke od znamenitosti Vile Necchi.