Glob Metropoliten Tours - Metropole - City Breaks

Rim

Rezervišite hotel, transfer ili izlete na glob@metropoliten.com
Opis

Rim, glavni grad Italije i regije Lacijo, nalazi se u donjem toku reke Tibar, u neposrednoj blizini Tirenskog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. Grad Rim je osnovan 753. godine pre nove ere, kasnije je bio prestonica Rimske Imperije, a glavni grad Italije postao je 1871. godine. Grad je takođe simbol Katoličke crkve - deo Rima je država Vatikan, sedište rimokatoličke crkve i Pape. Naziva se i večnim gradom, prestonicom sveta i gradom na sedam brežuljaka. Rim je neznatno oštećen tokom Drugog svetskog rata, pa su brojne istorijske građevine i spomenici ostali sačuvani. Glavna železnička stanica Termini nalazi se u samom centru grada, najprometnijem delu grada i ujedno je jedino mesto gde je moguće ući u obe metro linije grada. Za najbitnije turističke atrakcije je važna crvena linija, linija A, jer prolazi kroz ceo istorijski deo grada. Metro linija B vodi do Koloseuma.

Turističke atrakcije koje bi trebalo posetiti u Rimu:

Piazza Navona - jedan od najpoznatih rimskin trgova. Na trgu se nalazi “Fontana dei quattro fiumi“ delo poznatog arhitekate, Berninija. Veruje se da fontana, koja oslikava četiri najbitnije reke sveta na četiri kontinenta (Dunav-Evropa, Nil-Afrika, Gang – Azija, Rio della Plata – Amerika) predstavlja Berninijev odgovor na Borominijevu crkvu "Sant'Agnese in Agone" koja se nalazi preko puta fontane.

Panteon, hram svih bogova, sagradio je car Hadrijan u 2. veku nove ere. U Panteonu su sahranjeni članovi kraljevske porodice, uključujući prvog kralja ujedinjene Italije, Vitoria Emanuela II, ali i poznati umetnik Rafael Santi.

Fontana di Trevi, najpoznatija rimska fontana svečano je otvorena u XVII veku. Konstrukciju je započeo Bernini, a projektovanje je kasnije nadgledao i sam Boromini. Sadašnji izgled fontane je delo poznatog arhitekte Nikole Salvia, koji će pri izgradnji poštovati prvobitnu Borominijevu ideju. Pri obilasku ove fontane obavezno bacite novčić kako biste se ponovo vratili u večni grad.

Španski trg, sagrađen 1725. godine osim svoje istorijske vrednosti, poznat je i po modnim revijama koje se svake godine održavaju na 135 stepenika. Naspram samih stepenica nalazi se i ulica Via Condotti, atrakcija za sve ljubitelje visoke mode i poznatih italijanskih brendova.

Vilu Medici i Vila Borgeze , vile sa najlepšim vrtovima Rima.

Piazza del Popolo, trg na samom kraju ulice Via del Corso, jedan je od najvećih trgova u Rimu. Poznat je po crkvama “bliznakinjama” , "Chiese Gemelli" kao i po crkvi "Santa Maria del Popolo" u kojoj se nalaze freske Mikelanđela Karavađa (“Conversione di San Paolo” i “Crocefissione di San Pietro”).

Koloseum, napravljen u 1. veku nove ere, kapaciteta sedenja 50.000 gledalaca koji se mogao ispuniti za samo deset minuta. Jedini gladijatori koji se mogu danas videti su animatori sa kojima se turisti često fotografišu.

Vittoriano – na samom trgu Venecija (Piazza Venezia) - spomenik posvećen prvom italijanskom kralju Vitoriju Emanuelu II od Savoje. Najpompeznija arhitektonska struktura u centru Rima, u početku daje osećaj neizmerne snage i urbanističke lepote, ali se u suštini potpuno suprotstavlja svim starim istorijskom vrednostima koja je okružuju. Iza ove eminentne “pisaće mašine” (kako je mnogi nazivaju) konstruisane na ostacima rimskog carstva, nalazi se i trg Kamidoljo (Campidoglio). Trg je projektovao Mikelanđelo (naročito je poznat pod trga koji je završen tek 1940. poštujući Mikelanđelov nacrt).

San Pietro in Vincoli – "Sveti Petar u lancima" je još jedna crkva koju ne treba zaobići. Nalazi se u blizini Koloseuma (Piazza San Pietro in Vincoli 4) i nudi - Mikelandjelovu skulpturu “Mojsije” kao i lance Svetog Petra.

Circus Maximus - nalazi se između Koloseuma i crkve "Sveti Petar u lancima", danas je velika zelena površina, a u prošlosti održavale trke rimskih konjanika.

Castel San Angelo - zamak sagrađen 123. godine nove ere, kao grobnica imperatora Hadrijana. Ovaj specifični zamak je u suštini i jedina građevina u Rimu koja je pretpela rekonstrukciju i nemonovna rušenja tokom vekova. Castel San Anđelo kroz vekove doživljava neprekidnu transformaciju: od grobnice do predivnog renesansnog prebivališta (gde je boravio i Mikelanđelo).

Vatikan – najmanja nezavisna država na svetu, površine 44 ha, sedište je Pape i rimokatoličke crkve.

Bazilika Svetog Petra - Konstruisanju ove najvažnije hrišćanske crkve doprineli su: Bramante, Rafaelo Sancio, Mikelanđelo – koji je projektovao kupolu, a trg ispred same crkve, sačinjen od reda stubova, (u čijem se centru nalazi ogromni obelisk) je delo Berninija. Sam ulaz u crkvu ukrašen je Mikelanđelovom skulpturom ("Pietà" – Milost). U samom centru bazilike nalazi se i Berninijev baldahin (“Baldacchino di Bernini”).

Vatikanski muzeji - nalaze se u blizini Bazilike Svetog Petra i sadrže veliku kolekciju crkvenih dela, a osim klasičnih crkvenih dela mogu se videti dela Rafaela, Mikelanđela, Ticijana, Leonarda Da Vinčija.
Najlepši deo muzeja je sigurno Sikstinska Kapela ("Capella Sistina") koju j eoslikao Mikelanđelo. Zanimljivost vezana za Mikelanđelovo delo je da je protagoniste najpoznatijeg dela kapele (“Strašni sud”) prvobitno naslikao gole i naknadno, po papinom naređenju, dodao odeću i velove.

Kapitolski muzej

Trastevere - nalazi se na drugoj sponi reke Tibar. Jedno je od najposećenijih mesta za izlaske. Ovaj deo Rima mnogi starosedeoci čak ni ne smatraju Rimom jer uzimaju u obzir Rim do reke Tibar, a sve ono što se nalazi sa druge strane je periferija. Trastevere je bogat tipičnim italijanskim restoranima i picerijama i smatra se boemskim delom grada.